Jak je to s korona virem v JAR?

Ahoj. Jsem v JAR už 7. týden, jsem v pořádku 🙂 Covid-19 před dvěma týdny bohužel začal ovlivňovat i nás a školení MDT tady na základně v Pretorii.

Situace v JAR je mnohem mírnější než v ČR, přesto ale vláda před dvěma týdny omezila nezbytné cestování i hromadné setkávání lidí. JAR má k dnešnímu datu (29. 3. 2020) necelých 1200 nakažených virem. Já a celý tým jsme všichni v pořádku, nikdo z nás nezaznamenal žádné příznaky nemoci. Prostředí, ve kterém teď jsem je mnohem bezpečnější než kdybych se např. chtěla vrátit domů (samotná cesta letadlem s přestupem by byla nepřijatelné riziko), takže o návratu do ČR kvůli viru neuvažuji. Základna je soukromý oplocený areál, a nikdo z nás ji neopouští, kromě nutných případů k nákupu potravin a nikoho taky nepouštíme dovnitř. Máme mezi sebou pravidla – zákaz objímání, neboli sociální distancování 😀 myjeme a dezinfikujeme si ruce, často čistíme společné prostory atd. Prezident JAR minulý týden zpřísnil opatření a oznámil zatím 21 denní zákaz vycházení od 26. 3. do 16. 4.

Bohužel toto všechno znamená taky dočasné přerušení všech služeb mimo základnu = takže neděláme družinu pro děti, ani evangelizace na kampusu nebo drogově závislým. Ani v neděli nemůžeme navšívit žadné zdejší církve. Minulý týden byl věnován misii v nebezpečných zemích (uzavřených vůči křesťanství, kde mluvit o Ježiši znamená riskovat život), školení se mělo účastnit spoustu dalších lidí, lektorů a přednášejících zvenku, ale to samozřejmě nešlo. Takže i výuka a studium je omezené.

Přesto všechno jsem vděčná, že to není horší, taky nás mohli všechny poslat domů… Modlíme se za situaci tady i v celém světě a snažíme se využít toho, co nám celá situace přináší za výhody, místo abychom se soustředili, co všechno nám to bere. Máme více času na studium, modlitbu a půst, můžeme prohlubovat vztahy a jednotu v celém týmu.

Díky za váš zájem, zprávy a povzbuzení. 🙂

Mějte se krásně a buďte zdraví! Pája

Prezident JAR vyhlašuje 21 denní zákaz vycházení