Praktické práce na základně

Během lockdownu (zákaz vycházení kvůli Covid-19) máme praktické práce 2x týdně. Sekání trávy (opravdu staré rezavé motorové sekačky bez pohonu, dost těžká mašina), čištění prostoru kolem elektrického plotu (fence lining – zkracování větví, trhání plevele, odhrabávání napadaného jehličí atd.), výměna vodních potrubí (cca 50 cm pod zemí, těžká práce – krumpáč, lopaty, bahno) a těsnění menších nadzemních trubek (viz video).

Po absolvování zemědělského školení (volitelný dvoutýdenní předmět) pokračuju v„agriculture“ týmu, kde proměňujeme jeden zapadený kout základny v novou zahradu s vyvýšenými záhony. Původně hrbolatá suchá půda s velkými kameny, několika pařezy a spadenými kmeny se po pár hodinách lopotění s krumpáči, sekyrami, železnými páčidly, hráběmi a motykami začíná měnit ve vyrovnanou půdu připravenou k navození kamenů, nové půdy z kompostu a rozdrceného dřeva do cestiček (aby tam nerostl plevel). Praktické práce mě baví a užívám si, že nemusím nikde sedět, i když už se mi taky dostalo pár puchýřů na dlaních, což není moc fajn, když téměř každý den máte službu v kuchyni a máčíte si ruce ve dřezu. Dostanu se ale i k příjemnější práci, jako například, sklízení úrody, krmení kuřat, někteří z nás začali šít roušky (máme tu pár šicích strojů).

Taky jsem měla jedinečnou příležitost se doslova vetřít k zabíjení slepic, nakonec mně a kámošce dovolili pomáhat a naučila jsem se stáhnout slepici z kůže (na vaření a škubání peří jsme neměli čas), držet cukající se tělo a nakonec jsem si zkusila i roli kata. Nebylo to nic příjemného, ale moje klidná stabilní povaha byla jaksi výhodou 🙂

Mezi další praktický práce patřilo postřikování plevele, který je kolem elektrického plotu a způsobuje elektrické výboje, nebo falešné spouštění alarmu. Používali jsme na to nějaký naředěný jed a plastové nádoby na zádech s ruční pumpou a vypadali jsme jako hrdinové z filmu Krotitelé duchů (Ghostbusters).

Taky jsem postavila kus chodníku a podlahy u venkovního přístřešku pro zahradní práce. Takový chodník je jedinou záchranou v období dešťů, protože to všudypřítomné oranžové bahno, se dostane všude, boty snad ani nemá cenu čistit a ponožky se postupně všechny zbarvují do hnědo-oranžova, nádhera 😀

Update: 8. 6. 2020 – pár videí navíc, stavíme nový kurník pro slepice + typický den praktických prací zachytili manželský pár z Holandska+Německaj De Graafjes.